Het gaat gebeuren. Tenen lezen!

workshop tenen lezen 2

Het gaat gebeuren. Tenen lezen!

Afgelopen zomer genoot ik van het zonnetje aan Lac st. Croix in Frankrijk en naast mij lag een Française. Ik kon mijn ogen niet afhouden van haar voeten. Haar tenen maakten een soort flikflak, ze stonden in een hoek van 90 graden. ‘Zij loopt vast erg op haar tenen’, bedenk ik en ik houd in de gaten of haar tenen ontspannen, maar er zit geen beweging in. Fascinerend en een prima dagbesteding.

In februari gaat een grote wens in vervulling. Er staat een workshop Tenen Lezen op het programma. Ik verheug me er nu al op. Sommige mensen griezelen van voeten, maar ik vind voeten fascinerend.

Voeten vertellen veel over jou

De grondlegger van het Tenen Lezen, Imre Sándor Somogyi, heeft een theorie ontwikkeld:
‘De stand en de vorm van de tenen zegt iets over iemands karakter, gedrag en emoties.
De vorm is aangeboren, maar de stand van de tenen kan gedurende iemands leven veranderen’.

Tenen Lezen lijkt me een boeiende aanvulling op mijn holistische massages, omdat het tijdens mijn massages waardevol is om karakterstructuren te onderzoeken. Karakterstructuren kun je zien als patronen en/of (overleving)strategieën die voor een periode in het leven nuttig zijn. Ze zijn deels aangeboren, worden gevormd en veranderen tijdens jouw leven. (H)erkennen van jouw karakterstructuren helpt bij het loslaten van spanningen en is zo onderdeel van mijn behandeling.

Misschien herken je jezelf wel in: altijd de schouders eronder zetten, jezelf klein houden, of letterlijk gebukt gaan onder je werk of dagelijks leven? Het lichaam is voor mij een handig hulpmiddel, omdat de structuren niet alleen zichtbaar zijn in de vorm en stand van de tenen, maar ook in het lijf. Ik gebruik het lichaam als spiegel.

Je hebt niet veel fantasie nodig om karaktereigenschappen te verzinnen bij jubeltenen, kromme tenen, lange tenen en verstopte tenen.

Zelf ben ik blij met mijn voeten. Maar met de workshop in het vooruitzicht ga ik ze toch weer beter verzorgen. De eeltplekjes moeten weg. Eelt staat voor bescherming of afschermen van emoties. Ik ben benieuwd wat mijn tenen te vertellen hebben, maar stiekem wil ik dat mijn voeten tijdens de workshop één en al stabiliteit uitstralen. Niet moeilijk te raden welke karaktereigenschap daar bij past.

Ik kan niet wachten op de zomer, de tijd dat iedereen weer met open schoenen loopt!

Ben je zelf ook benieuwd wat jouw tenen vertellen?

Laat het me weten!