Familiebanden

Familiebanden - Blog - Refleksjon

“Familiebanden in de massage” heet de cursus. Enthousiast en zonder aarzelen schrijf ik me in.  Tot de eerste cursusdag nadert. Opeens vraag ik me af waarom ik dit wil. Dit kan weleens persoonlijk en confronterend worden.

De vierdaagse training is inmiddels afgerond. Een prachtig certificaat en een flinke ervaring rijker. Ik wil het graag delen, maar voel een drempel. Wat vertel ik over deze dagen zonder mijn gezinssituatie of, erger nog, mijn familie te beschrijven? Dit ligt gevoelig en voelt kwetsbaar. 

Want hoe goed de familiebanden ook zijn, het loopt in het leven niet altijd zoals je wilt of zoals het “zou moeten zijn”. 

In het ideale geval leef je in harmonie samen, waarbij ieder familielid zichzelf kan zijn, kan groeien en zich ontplooien. Dat dit in de praktijk niet altijd zo rooskleurig is, lijkt me helder. Omdat je je als familie sterk verbonden bent met elkaar – noem het zielsverbondenheid – ben je meestal heel loyaal, je valt elkaar niet snel af.

Stilte lijkt me dus de beste optie. Maar klopt dit wel?

Of is dit juist de reactie die door de generaties heen vloeit? Het stille zwijgen of stilzwijgen. Tijdens de cursusdagen merk ik dat ik me zelfs erger aan de mensen die wel geluid geven aan hun gevoelens. Plaatsvervangende schaamte noemen ze dat geloof ik. Het ongemakkelijke gevoel dat de familie niet op straat mag liggen, je hangt de vuile was nou eenmaal niet buiten. Want wat zullen “ze” wel niet denken.

Sssttttt roept alles in mij! 

Bijzonder om te ervaren hoe het familiesysteem mijn leven beïnvloed heeft, door generaties heen is overgedragen. Tijdens de cursus kom ik erachter hoe dit nog doorklinkt in mijn dagelijks leven, ook nu nog tijdens het schrijven van mijn blog over familiebanden. Klinkt dit ook nog door in de generaties na mij?

Confronterend, maar ook heel verhelderend! Het is heel waardevol, om te kijken naar jouw rol binnen het familiesysteem. Je voelt wat je doet en wat het met je doet. Bewustwording is de eerste stap. Voelen wat je anders kan doen is het vervolg. Het is de basis om een verandering in gang te zetten.

Precies dát heeft het mij opgeleverd.

Ben je zelf ook benieuwd geworden naar hoe familiebanden jouw leven beïnvloed hebben?

Laat het me weten!